Sub Rosa-detektiverna: Kapten Fiennes skatt

    
 Hittade ingen bättre bild .

Titel: Sub Rosa-detektiverna:  Kapten Fiennes skatt

Författare: Veonica von Schenck

Genre: Deckare.
Vid tangentbordet: Esther
 
På bokens baksida:
 

Staden Elm går mot sommar och luften är dallrande het. För syskonen Milo och Vendela Grip är det dags för den efterlängtade praktikveckan. Vendelas dröm går i uppfyllelse när hon får skapa masker och sy klänningar i stadens främsta syateljé och Milo får exakt den praktikplats han vill ha: på Historiska museet.
För Milo blir det en revstart på praktikveckan. En okänd man vid namn kapten Fiennes har nämligen testamenterat ett helt hus till museet och huset visar sig vara fyllt av skatter från 1500-talet. När Milo och farmor Minerva, som är chef på museet, sorterar och katalogiserar alla föremål börjar kusliga saker att hända. Vem eller vad är det som smyger omkring i huset? Och finns det någon koppling mellan de mystiska händelserna i huset och det hemliga sällskap som Vendela har gjort fjäderprydda masker till?
 
 
 

 
 
 

Verkligen en toppen efterföljare. Minst lika spännande! Älskar den också. Vendelas vackra masker och Milos jobb på museet, båda lika effektiva i mysteriet. Allt är så spännande, de blir inlåsta i en källare! Nej, jag ska inte avslöja mer, men jag måste säga att ni verkligen borde läsa den. Det känns som att jag sa allt i recentionen om Fabergéäggen.
 
 
Betyg:4½  Rekomenderas verkligen av mig den här med!

Sub Rosa-detektiverna: Den siste tsarens hemlighet av Veronica von Schenck

 
Den siste tsarens hemlighet (Sub Rosa-detektiverna 1)
 

Titel: Sub Rosa-detektiverna: Den siste tsarens hemlighet

Författare: Veonica von Schenck

Genre: Deckare.
Vid tangentbordet: Esther
 
På bokens baksida:
 
 

Staden Elm har stolta anor men ruvar även på mörka hemligheter. Här bor syskonen Milo och Vendela Grip. Historiska museet i staden ska ställa ut de berömda Fabergéäggen. Men succén blir till katastrof när äggen stjäls - från ett slutet rum fullt av vittnen.
Ett inbrott och en kidnappning gör mysteriet än mer spännande och svårlöst. Allt blir ett fall för Sub rosa-detektiverna Milo och Vendela, eftersom de fantastiska Fabergéäggen visar sig hänga samman med deras egen familjehistoria.
 
 
 

 
 
 

Trodde inte jag skulle gilla den,men det blir inte alltid som man tror, jag älskade den! Helt fantastiskt, Elm är så mysigt och hemlighetsfullt och med Fabergéäggen inblandade  blir allt katastrofalt spännande. Jag rekomenderar verkligen den här och dess uppföljare (fristående, men jag tycker man borde läsa den här först).
Fabergéäggen är så värdefulla att man verkligen måste veta vad som händer med dem, läste ut den andra nästa dag.
 
 
Betyg:4½ (lite konsigt att en stad som Elm får låna Fabergéägg!) Rekommenderas verkligen av mig!

Underverk av Brian Selznick

Underverk : en roman i ord och bilder
 
 

Titel: Underverk.

Författare: Brian Selznick.
Genre: Sorgligt.
Vid tangentbordet: Esther
 
På bokens baksida:
 
LÄNGTAN, DRÖMMAR OCH EN SVINDLANDE RESA.

Ben saknar sin döda mamma och längtar efter sin pappa som han aldrig har träffat. Rose drömmer om en berömd skådespelerska och samlar allt hon kan hitta om henne i en klippbok. Så kommer Ben oväntat sin pappa på spåren och Rose läser en lockande rubrik i tidningen. Upptäckterna tar dem ut på varsin vådlig resa, på jakt efter det som de saknar.
 

De två barnenes berättelser utspelar sig med femtio års mellanrum och skildras på olika sätt, Bens i ord och Roses i bilder. Men Brian Selznick låter deras vägar korsas och flätar samman deras öden. På samma gång skapar han också en helt unik läsupplevelse!

 

 
 
Helt fantastisk! Lite förvirrande, men helt klart en av de bästa böcker jag läst på länge! När jag var klar tänkte jag bara, wow, och försökte smälta allt som hänt i boken. Även om den är många sidor plus massor med vackra bilder tar den bara tre timmar att läsa. Perfekt om man åker tåg eller liknande (om man inte är åksjuk, men jag är inte det.) Jag gav ett ex till skolbiblioteket som lånar ut den. Hon blev väldigt glad.
Den ser jättetjock ut men jag lovar man läser ut den fortare än man tror!
 
 
Betyg: 4½, bra för alla åldrar.
 

Svart glas av Maud Mangold

 
 

Titel: Svart glas

Författare: Maud Mangold
Genre: Fantasy
Vid tangentbordet: Esther
 
På bokens baksida:
 

"Jag stirrar på den lilla kurande gestalten som naglas fast av ljusstrålen. En massa rufsigt alldeles vitt hår och magra händer som håller i något rött. Min morgonrock! inser jag förvånat. Vi blir stående så en lång stund. Varelsen blundar, det ser nästan ut som om den ber. En blek madonnabild mitt i vårt badrum. Sedan tänder jag taklampan. Det är en flicka, det ser jag nu. Hon skälver till i det plötsliga ljuset och kramar morgonrocken ännu tätare i famnen. Händerna är alldeles genomskinliga."
Umbra flyttar med sin mamma Ester till ett stort hus vid havet. Här ska Ester, som är konstnär, få ro att måla. När hon stänger in sig i sin ateljé känner sig Umbra ensam och övergiven. Ingen har tvättat, maten har tagit slut och det finns inga pengar. Hon saknar sina vänner i stan och känner sig liten i de tomma rummen. Men en dag upptäcker hon att de trots allt inte är ensamma i huset...
 
 
Det här är en jätte bra bok, kreativ, läskig, rolig och lite galen. Jag gillade den jätte mycket ock slukade den på  en dag, vilket inte är ovanligt för mig. Jag gillar den lilla bubblan byn utger, en liten bubbla i verkligheten där den lilla byn ligger långt ifrån civilisationen ( kanske inte jätte men det känns så ), visst hon har chatter och mobil, men det hjälper inte alltid. Jag skulle rekomendera människor i alla åldrar att läsa denna underbara bok. Jag har försökt få pappa att lästa den men han är svårlockad.
 
Betyg: Jättebra, inte riktigt vad jag väntat mig men ändå riktigt bra. 4½